Amaterski ili profesionalni fotograf

Amaterski ili profesionalni fotograf

U svijeti fotografije postoji više definicija koje objašnjavaju razliku između profesionalnog fotografa i fotografa amatera. Postoji nekoliko odrednica koje prave razliku između profesionalaca i onih koji se fotografijom bave na amaterskoj razini. Ali u osnovi svi se slažu u jednom. Razlika između profesionalca i amatera je novcu. Tj. profesionalcima je fotografija osnovno zanimanje i fotografi profesionalci od svog fotogrtafiranja zarađuju za život. S druge strani fotografi amateri imaju neko drugo zanimanje gdje osiguravaju svoju životnu egzistenciju, a fotografiranjem se ne bave da bi zaradili novac za život. To ne znači da fotograf amater ne smije prodati ni jednu svoju fotografiju. Naravno da smije i ako ju proda to automatski ne znači da je time postao profesionalac. Fotografi amateri svoje fotografije rade iz hobija i ljubavi, a ne zbog financijskih razloga ili samo financijskih razloga.

U osnovi, formalno obrazovanje nema nikakve veze s profesionalnošću. Mnogi profesionalci su formalno obrazovani, ali neki fotografi koji se profesionalno bave fotografijom jednostavno su na početku uzeli kameru i počeli klikati. Oni nemaju formalno obrazovanje, ali imaju fenomenalan sirov talent.

U osnovi kvaliteta fotografije nema nikakve veze s tim je li fotograf “profesionalac” ili ne. Kvaliteta snimka na kraju se svodi na pojedinca koji snima, na njegovu vještinu, talent, radnu etiku, marljivost i osjećaj umjetničke vizije. Nijedna od tih stvari, koje uvjetuju kvalitetnu fotogrtafiju, ne zahtijeva bilo kakvu formalnu naobrazbu niti zahtijeva da fotografski rad bude primarni izvor prihoda autora fotografije.

Ali sasvim je očito da ako fotograf zarađujete za život fotografiranjem, nesumnjivo će postati vještiji od nekoga tko se neobavezno bavi fotografijom. Jednostavno zbog golemog broja snimaka koje će vjerojatno napraviti i vremena koje će uložiti u korištenje fotoaparata i njegovih postavki, u naknadnoj obradi, u radu sa slikama itd.

Profesionalci imaju poslovnu licencu. Tj. registrirani su kao profesionalci. Stvaraju prihode od fotografiranja i na te prihode plaćaju porez. Profesionalac traži posao i posao fotografiranja mu je primarna djelatnost.

Ako pak fotograf povremeno proda neku svokju sliku on se ne može smatrati profesionalcem.

Nije nužno prihod taj koji će odrediti je li fotograf profesionalac ili je amater. Radi se o namjeri. Ako redovito trošite vrijeme na poslovima fotografiranja tada ste profesionalac. Profesionalnom fotografu posao može ne ići. Može ne stvarati prihode ili ih ne stvara dovoljno da bi od fotografije živio. To ne znači da je time postao fotograf amater.

Amateri svoje vrijeme na fotografiju troše izvan redovitog radnog vremena i druge profesije kojom se egzistencijalno bave. Fotografije rade iz ljubavi vođeni entuzijazmom, a fotografiranje doživljavaju kao hobi.

 

 

 

Recite nam svoje mišljenjeNapišite poruku

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Povratak na Vrh
Zatvori Zoom
Desna tipka miša je onemogućena u postavkama sitea.