Selo moje sve me tebi zove

Tko su Bazičani, a tko nisu?!

0 736

U ovo vrijeme zaista je teško razvrstati i točno odrediti status Bazičana. Gledajući sa statističkog aspekta ta tvrdnja dobiva na značaju. Naime, odveć poznata izreka za statistiku, da je statistika točan broj netočnih podataka.

Kada je Bazik u pitanju mogla bi vrijediti više nego ikada. Novi popis stanovništva dati će svoje rezultate.

Ali sa sigurnošću možemo tvrditi da će ti statistički podaci biti “netočni”. Uglavnom kao posljedica rata, i poratnih zbivanja za mnoge Bazičane status je upitan i ne do kraja definiran.

Dio Bazičana je svoju egzistenciju našao u inozemstvu (govoriti o inozemstvu najviše se misli na zapadnoeuropske zemlje). Međutim treba razlikovati nekadašnji vrlo popularni naziv za gastarbajtera od statusa današnjih inozemaca. Gastarbajteri su uglavnom imali za cilj neko vrijeme raditi vani, nešto zaraditi i vratiti se na ognjište i tamo nastaviti lagodnijim životom. Kao dokaz tome je i činjenica da su mnogi stanovnici Bazika išli vani solo, dakle bez žene i djece, što govori o namjeri privremenog zaposlenja u inozemstvu. Uistinu boravak nekih se i oduljio. Za sobom su povukli i obitelji. Ali na ovaj ili onaj način bili su Bazičani. Ako ne tijelom onda makar dušom. Nikada nisu gubili nadu da će se u konačnici vratiti na rodno ognjište i tamo ostarjeti.

Međutim, ovi današnji (novi, poslijeratni) “gastarbajteri” ma koliko oni to htjeli priznati ili ne, malo drugačije razmišljaju. Kako stvari stoje oni su više ravnodušni kada su u pitanu osjećaji za domovinom, zavičajem, rodnim krajem i na posljetku svojim selom. Naravno, ovo pravilo ne vrijedi za sve, ali za dobar dio njih nema sumnje. Prioritet im je viši standard života. Moto im je, živjeti bolje pa nije bitno gdje. Vjerojatno imaju za pravo jer u današnje vrijeme globalizacije mlađi naraštaji imaju drugačiji pogled na svijet. Da li takve “nove ljude” možemo i dalje smatrati Bazičanima teško je reći. Većina od njih je službeno prijavljena u Baziku, ali njihovi susreti sa Bazikom su iznimno rijetki i kratkotrajni.

Druga statistički vrlo zanimljiva skupina stanovnika je ona koja ima “dvojno” prebivalište. Uglavnom pored ovog bazičkog i hrvatsko. Dobar dio stanovnika Bazika živi i tamo i ovdje. Napravili su “duple papire” sa jasnim ciljem. Hrvatsku u pravom smislu riječi drže rezervnom domovinom. Ili je kod nekih možda situacija obrnuta. Bazik i Posavina su im privremena destinacija, jer ih uz njih veže uglavnom samo posao, a rodni kraj i prava koja iz toga izvlače im je odličan paravan i pokriće za stvarnu situaciju, koju niti jedna statistika ne može razlučiti.

Na ovu temu imali bi i treću skupinu “ostali”. I tu ima svakakvih situacija. Bazičani koji su svoj dom našli u drugim mjestima u BiH. Dolaze “svojim” kućama, odlaze pa ponovo dolaze. Vrag bi ih znao tko su i čiji su, a kamoli kakva statistička evidencija.

Da ne bi bilo zabune, ova kvalifikacija Bazičana i Bazičana pod upitnikom odnosi se na statistiku, jer je statistički vrlo tepko utvrditi točan broj mještana našeg sela. S druge strane, ne želimo nikomu uskratiti pravo da se osjeća Bazičaninom, jer svi imamo jednako pravo na to, ma gdje živjeli.

Za BAZIK.info priredio – Perica Dujmenović

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj koji postate u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti nikakvu odgovornost za sadržaj vaših objava.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.