Selo moje sve me tebi zove

Spasovo u Baziku 2017.

0 1.497

Ima debelo dana kako je naš kirbaj prošao. Obično svake godine pripremimo galeriju slika sa svete mise na Spasovo prilikom blagoslova polja. Imamo slike i za ovu godinu samo eto malo kasnimo sa objavom istih. Ali bolje ikad nego nikad.

Obično za Spasovo imao samo slike uprizorene na misi. I dalje je tako, jer nemamo druge mogućnosti. Kirbaj je i za autora slika pa se jednostavno ne stigne više… Ali ove slike koje svake godine napravimo za Spasovo moraju biti pa kud puklo da puklo.

Možda same slike nekome ništa ne znače ali sigurno ima onih kojima će značiti i koji bi voljeli vidjeti makar nešto iz svog Bazika. Onima koji bi rado da su ovdje, a sudbina ih odvela tko zna kuda.

Kada se usporede slike od prošle godine sa ovogodišnjim da se primjetiti da nema neke bitne razlike. Reklo bi se sve je isto. Manje više isti ljudi. Ista djeca, samo malo porasla. Šator na istom mjestu. Uz put pokoja šatra sa igračkama. Lijepo i sunčnao vrijeme… Jedino je ove godine drugi svećenik. Fra Mićo Živković je već dugo na našoj župi i on nije vijest, ali na slikama jedino on pravi tu razliku u odnosi na prošlogodišnju galeriju slika. A iduće godine čak ni to više neće biti razlika. Teško da će nas biti više. Može nas biti samo manje i još možda vrijeme da se promijeni. Sve ostalo bi trebalo biti isto.

I što još reći o Spasovu? Klasika. Gosti dolaze. Domaćini ih dočekuju, pogoste… Jedni se ispraćaju, dolaze drugi i tako prođe dan.

Tko se imao priliku provozati kroz selo mogao je vidjeti ogroman broj automobila parkiran pored naših kuća. Stvara se dojam da na Spasovo Bazik dobije duplo više stanovnika nego što ih uobičajeno ima. Doduše koliko nas stvarno ima ova procjena i nije daleko od toga. Čak što više, broj gostiju debelo i nadmaši broj stanovnika.

Hajde i taj dan je prošao. Sada smo mirni godinu dana. Sada mi posjećujemo druge. Idemo od blagoslova do blagoslova i sve tako do idućeg Spasova kada opet taj dan mi postajemo domaćini i tako se sve vrti u krug.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj koji postate u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti nikakvu odgovornost za sadržaj vaših objava.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.