Selo moje sve me tebi zove

Spasovo u Baziku 2016. godine

0 2.770

Bazički blagoslov polja Spasovo (Spasov dan ili Uzašašće) ove godine bio je relativno rano. Početkom mjeseca svibnja, točnije 05.05. iz prostog razloga što se blagdan Spasova veže za Uskrs koji je ove godine, razumije se, bio nešto ranije nego je to najčešće u praksi. U Baziku kirbaj, kojeg slavimo duže od 40 godina.

Poslužilo nas je vrijeme. Imali smo lijep i sunčan dan. Posebno ističemo taj podatak jer je u zadnjih 20-tak dana uglavnom kišilo, a i temperature su bile poprilično niske tako da su se domovi još morali zagrijavati. Istina, na sam dan Spasova imali smo jedan pljusak s nešto malo leda. Ali ništa strašno kako zna biti.

Bazičana, ove godine za svoj blagdan, bilo je čini se manje nego prošle godine, a sigurno manje nego ranijih godina. Vidjelo se to i za vrijeme mise kada su blagoslovljena naša polja. Misa je održana na platou ispred mjesnog doma. Premještanje spomenika poginulim braniteljima je u tijeku pa je sada prostor ispred doma pomalo skučen (u odnosi na ranije vrijeme), ali ga ima sasvim dovoljno da se održi misa. Pogotovo za ovoliko stanovnika Bazika i naših gostiju koji su nazočili misi.

Osim toga što nas je sve manje i manje sukladno toj činjenici mijenjaju se i drugi običaji. Nekada smo imali nogometnu utakmicu na dan Spasova. Na prostoru pored igrališta su se vrtjeli ringišpili, a ni drugog zabavnog sadržaja nije manjkalo. Brojni šatre sa igračkama mamile su uzdahe dječice…

Danas je sve pretočeno u sivilo. Nikakvog drugog sadržaja nema. Sportom se više ne bavimno, a i ringišpili su nas napustili poodavno. Jedino je jedna šatra na putu kod doma davala znake da je u Baziku kirbaj. A kako se čini bit će da je i postavljanje te šatre ove godine možda zadnji put, jer nije primjećeno da ono što se nudi današnju djecu baš privlači, osim u pojedinačnim i rijetkim slučajevima. Djece je znatno manje, ali možda glavni uzrok u nezainteresiranosti djece prema tim igračkama leži u činjenici da su sada ipak neka druga vremena i da djeca preferiraju neke druge, modernije, sofisticiranije, “igračke”.

Mi vam iznad donosimo malu foto galeriju slika sa bazičkog trga (možemo ga tako nazvati) gdje je održana sv. misa. U fokusu su bila djeca. Nema ih puno, ali su sigurno najvrijednije što imamo.

Za BAZIK.info Perica Dujmenović

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj koji postate u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti nikakvu odgovornost za sadržaj vaših objava.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.