Selo moje sve me tebi zove

Neuobičajen početak proljeća: Zima još traje, a Sava se ne šali.

0 1.657

Jako čudna je ova 2018. godina. Siječanj je bio ispodprosječno topao. Mraza jedva da je i bilo. Snijega ni za lijeka. I taman kada smo pomislili da će se zima izjaloviti stigla je u ožujku. A već smo se odvikli snijega i velike hladnoće u ožujku. Kažu klima se promijenila.

Ne znam. Nisam baš siguran. Možda se i promijenila, ali mi i dalje imamo topla ljeta i zimske hladne dane. Snijeg pada svake godine. Nekada ga ima više nekada manje. Ova godina je malo čudna, ali vjerujem i ovakvih je bilo ranijih godina, a ne sumnjam da ih neće biti i u budućnosti. Čak je netko i laste prevario. Obično ih nema dok ne otopli, a ove godine već su došle i nije ima baš najbolje na ovakvom vremenu.

Tradicija nam nalaže da za svetog Josu već zakopamo (zasijemo) krompir, luk i grašak. Nakon toga se sije i drugo povrće, ali tko je vodio računa o svom povrću za sv. Josu je morao zakopati krompir i luk. Ove godine od toga nema ništa. I neće biti u narednih, najmanje, 10 dana. Večeras dok pišem ovaj tekst vani snijeg kao da kuca na vrata. Moglo bi ga biti opet. Kalendarski proljeće je nastupilo, ali se zima još neda. Ako se ne varam prognoze su takve da bi padalinama trebao doći kraj. Nakon toga očekujemo znatno više sunca i toplije vrijeme. A ako se tako i desi trebat će desetak dana da zemlja prosuši, da se može u vrtlaku raditi.

Što se tiče kukurza i sjetve te tradicionalne žitarice za njega još uvijek ima vremena. Do 15 travnja je rana sjetva i ako bude lijepo vrijeme moći će se posijati u optimalnim rokovima. Sjetva soje može ići i do 25 travnja. No, ako se okiša ovi optimalni rokovi će sigurno biti promašeni.

Sve živo zanima što će biti sa Savom. Mnogi se pribojavaju novih poplava. Drugi su uvjereni da nam Savav neće ponovo zagorčati život kao 2014. godine. Trenutačna razina Save nija tako velika da bi strahovali od nekakve velike poplave. Uglavnom vodostaji stagniraju ili su u opadanju. Kod nas Sava može doći još metar i da opet ne prelije poljski nasip. Ali određena šteta je već pričinjena. Podzemen vode su se pojavile i ugrožavaju uglavnom jesenas zasijanu pšenicu. Gdje god je niži teren podzemen vode su se već pojavile. Fotografije koje objavljujemo snimljene su 21.03.2018. kada je vodostaj Save bio nešto niži, jednako kao i razina podzemnih voda.

Da ne bih trošio riječi radije ću postaviti slike. Rekli su da jedna slika govori više od tisuću riječi pa nema razloga da ne poštujem tu krilaticu.

Ako se pak okiša i ako Sava značajnije poraste na ovoj stranici ćemo objaviti nove fotografije. Snijegu se više ne nadamo. Nadam se da je za ovu zimu ovo što vidimo na fotografijama zadnje. I ugrizoh se za jezik. Provirim kroz prozor, a ono novi snijeg dobrano pada. A neka pada… Dan je produžio i podnevno sunce će ga već istopiti. Ako ne za jedan dan onda za dva ili tri najkasnije.

BAZIK.info – Perica Dujmenović

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj koji postate u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti nikakvu odgovornost za sadržaj vaših objava.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.