Selo moje sve me tebi zove

Još u Baziku života ima

0 2.932

Bazik krajem mjeseca kolovoza ljeta Gospodnjeg 2017. Ono malo gastarbajtera koji su pohodili svoje rodno mjesto uglavnom se vratilo na svoje bauštele i ina radna mjesta… Tu i tamo još pokoji od njih koriste svoje godišnje odmore u Baziku.

Uskoro će i oni natrag. A onda će u Baziku ponovo zavladati pustoš. Ne baš doslovno, ali mora se priznati da, barem mi stariji, u Baziku pamtimo i bolje dane.

Dane kada nas je u Baziku bilo znatno više i kad se u selu osjećao život. Kada smo živjeli punijim plućima i kada nam ni ratovi nisu bili bauk.

Matan i njegovi kapitalci.

Možda moje godine kroz moje oči vide drukčije, ali bar u nekim stvarima se sigurno ne varam. Vidim ono što vide svi.

Pa tako završi se odbojkaški turnir na Bosnićki. Kako došao tako i prošao. Prije njega ništa, a poslije njega još manje.

Pustoš na bazičkoj Grbavici. Kao da nas je nekakva kataklizma pogodila. Na igralištu više ni trava ne raste. Što zbog vrućine to zbog jada i čemera. A za koga da raste? Niti imamo kluba niti makar razigrane djece da po travi skakuću. Da se igraju, onako neobavezno, bilo čega. Nema nikoga, osim jednog psa lutalice kojeg je neodgovorni vlasnik baš ovdje ostavio. Možda da nam daje privid kako ovdje još nekakvog života ima. Pa tako ta džukela svakog dana odnekud na igralište donese vrećicu smeća. Rastrga ju i svo smeće razbaca po još uvijek uveloj travi.

Kladionica u selu i dalje radi. Hoće im se. Ne čujem da je netko u plusu, osim vlasnika kladionice koji bi morao biti, jer da nije i on bi zatvorio radnju. Ne znam da li nas ta kladionica drži u životu, jer oko nje se kao nekakav život sela i vrti ili nam uzima i ovo malo jada što imamo.

Da ne bi u Baziku bilo sve tako crno pobrinuo se naš sumještanin Matan Šimić koji je sa suprugom Larisom zastao pored moje kuće da ovjekovječim njihov trofej. Zapravo dva trofeja. Somovi uhvaćeni na struk su zaslužili da se pokažu.

Nismo ih do pisanja ovog teksta uspjeli izvagati ali iskusni ribolovac Matan procjenjuje da veći teži i do 20 kg. Ostaje da mu vjerujemo jer su primjerci uistinnu impozantni što i priložena fotografija pokazuje. Čestitamo Matanu i Larisi. Ne samo na ulovljenoj ribi jer baš ovakvi primjeri unose radost među nas. Daju nam volje za životom. Kad se hoće, može se i u Baziku… Ipak je Bazik još uvijek mnogima Zapad.

Perica Dujmenović / BAZIK.info

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj koji postate u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti nikakvu odgovornost za sadržaj vaših objava.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.