Selo moje sve me tebi zove

Bazik krajem ovog ljeta ili ono što je ostalo od Bazika

0 84

Mi koji živimo u Baziku na pragu smo većine informacija koje se vežu za naš Bazik i okolinu. Srpanj i kolovoz su mjeseci godišnjih odmora pa je to bila prigoda da i naši sumještani dođu na koji dan u svoj Bazik te da informiraju iz prve ruke.

Malo je onih koji ovog ljeta nisu uopće navraćali u svoj rodni kraj pa je možda još njima zanimljiva pokoja informacija iz Bazika. Neki vjerujem nisu mogli doći zbog svojih raznoraznih obveza. A očito da ima i onih koji su svojem Baziku rekli zbogom te ih odveć Bazik i ne interesira.

Ne treba zamjeriti nikomu. Svatko ima svoj životni put i svatko živi kako hoće ili kako može.

Nekih specijalnih novosti i velikih događaja u Baziku nema. Naizgled ljeto kao i svako drugo ljeto. Ili nije baš tako.

Nekako ranijih godina selo u vrijeme godišnjih odmora poprilično živne. Makar se stvarao dojam da nas ima. Ove godine, barem se meni tako čini, sve mi je nekako izgledalo pusto. Sve manje i manje naših Bazičana u svom Baziku. Raselili smo se svugdje po svijetu i sve manje smo upućeni jedni na druge. Naši gastarbajteri su polako poprimili životne i radne navike koje vladaju u zemljama Zapadne Europe. Pa se tako ponašaju i kada dođu u Bazik. Sve nešto žure. Trče ovamo, trče onamo. Obilaze familiju. Neki skoknu do mora i dok dlanom od dlan odmori prođoše i svi ponovo odoše natrag.

A iza njih ponove ostade Bazik, pust, tih i pomalo sablazan.

Treba se noću prošetati kroz selo. U ne tako kasne sate dijelovi sela izgledaju kao nekakve napuštene kuće iz horor filmova. Same kuće su još uredu, ali u njima nema nikoga. Pogašena svjetla i muk. Ni pas da zalaje. Samo se čuje lagani „šapat“ obuće koja struže po hrapavom asfaltu.

Iako kroz Bazik prolazi glavna županijska prometnica koja bi trebala biti i najkvalitetnija mi imamo upravo suprotnu situaciju. Što je najgoreg asfalta u našoj državi to je u Baziku. Aludirajući na relativno friški popularni bestseler i istoimeni film „50 nijansi sive boje“ netko je u šali i glavnu posavsku magistralu nazvao tim imenom. Jer upravo tako i izgleda. Zakrpa do zakrpe, a svaka je drukčije nijanse sive boje. Ovisno o vremenu kada su rupe krpane i koliko su ih sunce, kiše i mrazevi „ušminkali“.

Osim propalog asfalta možemo se pohvaliti i najgorom javnom rasvjetom na općini. U svim ulicama i svim mjesnim zajednicama rasvjeta je uključena u punom kapacitetu. Samo u Baziku u glavnoj ulici sja pa rekao bih svaka četvrta sijalica. U najboljem slučaju svaka treća.

I nitko da mrdne prstom. A zašto je tako samo u Baziku ne znam, ali znam da je velika sramota bilo do koga da je.

Što smo svadbi imali prošle su. A ako još koja i ima nije u Baziku tako da smo sa svadbama završili ove godine.

Koliko znam prinova nema. Nitko se skoro nije porodio.

Jedino što je sigurno i što nas ne može mašiti to su sahrane. Doduše već mjesec dana nitko nije umro, ali neće nikoga iznenaditi ako do kraja godine budemo imali još koju sahranu.

Općina i Županija su proglasile elementarnu nepogodu zbog velike suše. Očekivano, jer je suša ove godine uzela svoj danak na praktično svim poljoprivrednim kulturama. Ako je nešto i malo rodilo kvaliteta je gotovo ravna nuli. Cijelo voće je bez ikakve slasti. A uz to podložno je truleži pa je svakako u većem dijelu bez ikakve kakvoće i vrijednosti. Čak ni bostan nije bostan. Svaka domaća lubenica (tko je imao) je kako krastavac, bez ikakvog sladora.

Šljiva je slabo rodila, a i gdje je rodila u jadnom je stanju.

Tko je rano posijao kukuruz možda će nešto i ubrati, ali koje malo zakasnio praktično nema ništa.

Ono malo svinja što pojedinci tove (uglavnom za svoje potrebe) nije vrijedno spomena, jer u usporedbi sa nekadašnjom proizvodnjom kada ih je svaka kuća imala po nekoliko, danas broj tovljenika brojimo na prste.

U toku je rekonstrukcija poljskog nasipa. Dio uz Bazičko polje je završen i radovi se nastavljaju dalje prema Njivericama. Nasip je podignut, dodatno utvrđen i kada se sve završi trebali bi biti zaštićeni od čestih poplava koje su nas zadnjih godina znale zadesiti zbog devastiranog poljskog nasipa.

A ako nas pak pogodi poplava kakvu smo imali svibnja 2014. godine onda se možemo samo uzdati u dragog Boga jer onoliku vodu neće sačuvati nikakav nasip pa ni ovaj obnovljeni.

U svakom slučaju poljoprivrednici će moći odahnuti i sada će sjetva u polju biti znatno sigurnija, a opasnost će prijetiti tek od najviših stogodišnjih poplava. Osima ako se klima nije znatnije promijenila pa ne budemo imali obilne kiše i velike poplave kao prošle godine.

Od sportskih događaja mogu se istaknuti dvije stvari.

Odbojkaški turnir uspio je nastaviti tradiciju tako da je organiziran i ove godine. Interesiranje odbojkaša je nešto splasnulo, a i posjeta publike turniru je bila slabija nego ranijih godina.

Treba istaknuti da je ovogodišnji pobjednik bili ekipa „Kumovi“ (Čičković, Blažanović) kojoj je pripala prva nagrada od 300 KM.

Drugi sportski događaj koji je obilježio ovo ljeto je početak nove sezone nogometnog prvenstva 2. Županijske lige gdje su Bazičani startali sa porazom kod kuće. Bolji su bili susjedi iz grebničkog Korpara.

To je ukratko pregled događaja u Baziku krajem ovog ljeta i pred nastupajuću jesen.

S novim vijestima i eventualnim komentarima javit ćemo se kada se nešto važno i dogodi.

Do tada lijep pozdrav svim Bazičankama i Bazičanima ma gdje bili.

Perica Dujmenović – BAZIK.info

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj koji postate u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti nikakvu odgovornost za sadržaj vaših objava.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.