Selo moje sve me tebi zove

Bazička jesen 2012. godine

0 135

Prošlo nam je jedno uistinu vruće i sparno ljeto. Sušnije nitko ne pamti. Hvala bogu, s prvim jesnjim danima došle su nam i kiše, a uz kiše i osvježenje. Ponovo smo počeli kositi travu po dvorištima. A već smo je i zaboravili jer je suša spržila sve.

Trebao bi ovo biti članak o nečemu novom u Baziku. A nečega novog baš i nema. Barem ne onih vijesti koje bi bile zanimljive širem krugu čitatelja.

Imali smo prvo izbore.

Završiše, a dodijali su svima. Po običaju pobijedio je HDZ BiH, a tko bi drugi? A kako stvari stoje Jole Adžijin ulazi u Vijeće općine. Ono što je sigurno osim njega neće ući nitko drugi iz Bazika. Jesu li Bazičani izabrali dobro? Jesu. Jole je fin momak i nema mu se što prigovoriti. A jesu li izabrali pametno? E tu već nije do Joleta nego do nas samih. A odgovor na ovo pitanje saznat ćemo u naredne četiri godine kada sagledamo rezultate naše političke volje.

Krenuo je i naš “9. lipanj” u nove pobjede. Da ne bi bilo zabune bolje je reći startao je u novoj prvenstvenoj sezoni. A baš da pobjeđuje… Ne bi se reklo. No, to ionako nije važno. Važno je sudjelovati. Imati klub i biti na ponos svom selu i svojim mještanima. Rezultati će doći kasnije, a ako i ne dođu, neće biti smak svijeta. Momci se trude. Daju koliko mogu… Ne uzimaju ništa i mi ih volimo kakvi god bili, naši su. Ne ide ni splitskom Hajduku bog zna, pa ga cili Split voli.

A što Bazičani rade ovih dana? Možda da se prvo zapitamo, koji Bazičani? Jer nema nas. Nema nas puno u selu. Oni koji su tu uglavnom su kod svojih kuća. Slabo se izlazi. Vjerujem, kriza je zakucala na svačija vrata. Kafić i kladonica rade. Prolazim svakodnevno pored njih. Nekad su prazni, a nekad su poluprazni. Ne vjerujem da su u plusu. Nadam se da će se održati, jer je stvarno ružno kada nam ništa ne radi.

A ne radi nam ni pola ulične rasvjete. Svaka druga sijalica je isključena. To nije slučaj svugdje na općini. Negdje sve sijalice rade u punom kapacitetu i zaista je lijepo. A što mi građani možemo uraditi u ovakvom slučaju. Pa prozvati vlast. Krenuti od ove naše Mjesne zajednice pa do općine. Netko je tu zakazao. Ili je možda bolje reći netko tu nije ni prstom mrdnuo, a trebao bi.

Poljoprivrednici su već posijali pšenicu. Oni koju su poranili kod njih se veće dobrano zeleni. Drugi pak oru što je nepoorano i jesenje poslove privode kraju. Tu i tamo još se začuje zvuk motorne pile. Još se drva pripremaju, mada je i taj posao već priveden kraju.

Sava je nabujala, Matan kaže zbog toga i riba stala. No, zna se Matan i ovih dana pohvaliti s ulovljenim kapitalcem. Tko zna, zna.

Proša nam je i ovogodišnji blagdan Svih Svetih. Nešto malo gastarbajtera je došlo kući. Obilaze se groblja kako je to i uobičajeno u ovo vrijeme.

Vašar na Šibovima k’o i svake godine. Bez Mare i Lola se ne može. Kao i bez alve, razumije se.

A što drugo da ima u selu osim rečenog. Koliko znam ništa zanimljivog. A ako se već nešto desi, tu smo. Javit ćemo.

Perica Dujmenović / BAZIK.info

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj koji postate u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti nikakvu odgovornost za sadržaj vaših objava.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.