BAZIK.info, Bazik 2, Domaljevac, 76233 FBiH

Aktualno

Otkriven novi spomenik poginulim braniteljima u Baziku

Otkriven novi spomenik poginulim braniteljima u Baziku

Vjerujemo da već neko vrijeme i nije vijest da Bazik ima novi "stari" spomenik podignut u čast poginulih branitelja iz zadnjeg rata, ali i onima koji su živote dali u 1. i 2. svjetskom ratu. Međutim, danas 02. 07. 2016. imali smo svečanost službenog, kako se kaže, otkrivanja spomenika.

Stari spomenik koji je bio kod starog doma, pored puta uklonjen je jer je uistinu bio na neprimjerenom mjestu.

U vrijeme kada je postavljan (nitko se ne može sjetiti točno koje godine) Bazik nije imao pogodne lokacije pa je spomenik postavljen tik uz prometnicu Bosanski Šamac - Orašje.

Kupovinom placa za izgradnju novog mjesnog doma dobili smo prostor koji je kudikamo prikladniji za smještanje spomenika. Dugo godina aktivnost izmještanja spomenika bila je ni na nebu ni na zemlji. Uvijek je netko imao nekakav razlog zašto se ta aktivnost nije realizirala. Bilo je tu objektivno opravdanih razloga, ali i apsolutno neopravdanih. 

Ove godine ta aktivnost je konačno došla do svoje realizacije.

Ipak, nije došlo do doslovnog premještanja spomenika. Stari spomenik je uništen, a na novoj lokaciji je napravljen praktično identičan, ali u cijelosti novi spomenik.

Ovom prigodom nećemo ulaziti u racionalnost i opravdanost takve doluke (čijagod bila). Odgovore na takva pitanja dati će mjerodavni na prigodnom i primjerenom mjestu. Mi se ovdje nećemo upuštati u tu priču.

Spomenik je inače bio gotov prije nekoliko dana, ali je tek danas službeno otkriven.

Spomenik su otkrila djeca (rodbina) poginulih branitelja.

Blagoslov spomenika i molitvu obavio je mjesni župnik fra Frano Oršolić.

Mjesna zajednica je ovom prigodom uručila plakete obiteljima poginulih i umrlih branitelja, a izaslaniku Ministara branitelja ŽP uručena je zahvalnica radi svesrdne pomoći oko financiranja projekta izgradnje novog spomenika.

Nakon službenog dijela otkrivanja spomenika za sve nazočne branitelje i mještane Bazika, kako i njihove goste upriličen je progodan domjenak. Proslavilo se uz čobanac, prasetinu i dobro ohlađeno piće.

Kako je bilo cijelo vrijeme ispred doma u Baziku gdje je otkriven spomenik pogledajte u našoj galeriji slika koju donosimo na linku ispod.

 

GALERIJA SLIKA - BAZIK, OTKRIVANJE SPOMENIKA

Za BAZIK.info / Tekst i fotografije: Perica Dujmenović


 4494,    02  Srp  2016 ,   Aktualno

BAZIK.info O nama

bazik logo uski

Web stranica www.bazik.info je neslužbeni web portal mjesta Bazik. Više o nama u rubrici Impressum.

Pratite nas na društvenim mrežama.

Kontakt

Bazik, ulica Posavskih branitelja br. 2 Domaljevac 76233, Telefoni: +387 (0)70 360-484: +387 (63) 820-370