BAZIK.info, Bazik 2, Domaljevac, 76233 FBiH

Župa

SPASOVO - bazički blagoslov

SPASOVO - bazički blagoslov

Uzašašće ili u Baziku popularnije Spasovo. Katolička svetkovina koju su Bazičani sebi uzeli za blagdan blagoslova polja ili kako se to obično kaže seoski kirbaj  (kirvaj). Spasovo uvijek pada četvrtkom i u Baziku se kao blagoslov polja slavi već 40-tak godina, Pored Bazika taj dan je još kirbaj i u Donjoj Mahali i Kopanicama.

Kao i svugdje u katoličkim selima u Posavini, ali i u susjednoj Slavoniji, na taj dan domaćini ugošćavaju rodbinu i prijatelje iz drugih sela gdje se tog dana kirbaj ne slavi.

Tradicionalno se peče prasetina na ražnju uz neizbježan domaći kulen (izv. kulin). U Baziku se za taj dan kuha i sarma. Domaćice se potrude pripremiti što raznovrsniji izbor kolača. Te uz domaću šljivu i široku lepezu pića sva čula uživaju. Nekada su na dan kirbaja u selu obavezno svoje mjesto našle i vašardžije, uz neizbježan ringišpil i šatre sa igračkama. Međutim u zadnje vrijeme ta vašarska tradicija polagano izumire.

O Spasovu

Uskrs, najveće otajstvo vjere, u bogoslužju se naglašeno slavi kroz pedeset susljednih dana, sve do uključivo svetkovine Duha Svetoga (Duhova, nedjelje Pedesetnice). Tema toga vremena je Kristov prolaz kroz smrt u slavu uskrsnuća. Na četrdeseti dan toga razdoblja pada (uvijek u četvrtak) blagdan Spasova ili točnije rečeno svetkovina Uzašašća Gospodina našega Isusa Krista. Spasovo je, dakle, jedan od uskrsnih blagdana. Ističe jedan važan pogled na uskrsni događaj: Krist se sa svojim ljudskim uskrslim tijelom vraća nebeskom Ocu, kao čovjek stoluje njemu zdesna.

Svi blagdani koji se u kršćanstvu slave nastajali su tijekom povijesti. Tako se Uzašašće u prvo kršćansko vrijeme slavilo najprije zajedno s poslanjem Duha Svetoga, 50. uskrsni dan, kao završetak i ispunjenje Kristovog djela spasenja. Od 4. stoljeća blagdan Uzašaća izdvaja se i slavi zasebno, 40. uskrsni dan. Razlog tome je brojka "40" koja ima simboličko značenje, a i tekst u Djelima apostolskim 1,3: "Njima je (Isus) nakon svoje muke mnogim dokazima pokazao da je živ, četrdeset im se dana ukazivao i giovorio o kraljevstvu Božjem." Malo zatim u recima 9 -11 sažeto se govori i o Isusovom uzašašću.

Za BAZIK.info priredio - Perica Dujmenović

 


 717,    17  Ožu  2016 ,   Naša župa

BAZIK.info O nama

bazik logo uski

Web stranica www.bazik.info je neslužbeni web portal mjesta Bazik. Više o nama u rubrici Impressum.

Pratite nas na društvenim mrežama.

Kontakt

Bazik, ulica Posavskih branitelja br. 2 Domaljevac 76233, Telefoni: +387 (0)70 360-484: +387 (63) 820-370