BAZIK.info, Bazik 2, Domaljevac, 76233 FBiH

Baština

O našoj kuhinji

O našoj kuhinji

Postoji li bazička kuhinja? Svako podneblje ima svoju gastronomiju. Ona je prije svega uvjetovana prirodnim obiljem koje je karakteristično za svako područje. U širem kontekstu posavska kuhinja najviše se podudara sa slavonskom kuhinjom.

Vrsta hrane uvjetovana načinom života i podnebljem koje omogućava uzgoj pojedinih kultura svrstao nas je ponajbliže slavonskom načinu prehrane.

      NAPOMENA: Pozivamo posjetitelje naših stranica da nam šalju recepte koje ćemo objaviti na ovim stranicama. Naravno da će "specijalno bazički" recepti biti izdvojeni i naglašeni, ali ne bježimo niti od drugih, naravno ako su u vezi sa našom (posavskom) tradicionalnom kuhinjom.

Ali također i turska kultura je ostavila svoj trag u domaćem kulinarstvu. Tako da u Posavini imamo praktično mješavinu tradicionalne slavonske i bosanske kuhinje. Kulen, slanina, čvarci ili bolje reći svinjetina je redovito na jelovniku u Posavini. Međutim vole Posavci i ćevapčiće, burek i baklavu. Sve u svemu posavska trpeza je raznovrsna.

Ma koliko Posavina pripadala jednom gastronomskom rajonu i koliko nam sve gastronomske delicije izgledale poznato, postoje ipak razlike u pripravi hrane. U nekim slučajevima su one kozmetičke prirode, a negdje su pak drastične. Te kulinarske razlike karakteristične su, rekao bih, za svako posavsko selo. Na ovim stranicama su prikazani neki od specijaliteta domaće kuhinje, čiji način spravljanja jeste možda sličan sa većinom drugih, ali postoje makar male razlike da slobodno možemo reći; e to jelo se spravlja na bazički način.

Za BAZIK.info priredio - Perica Dujmenović


 576,    17  Ožu  2016 ,   Baština

BAZIK.info O nama

bazik logo uski

Web stranica www.bazik.info je neslužbeni web portal mjesta Bazik. Više o nama u rubrici Impressum.

Pratite nas na društvenim mrežama.

Kontakt

Bazik, ulica Posavskih branitelja br. 2 Domaljevac 76233, Telefoni: +387 (0)70 360-484: +387 (63) 820-370